Meststoffen Kopen - Waar let je op?
Meststoffen Kopen - Waar let je op?
Goed tuinonderhoud begint met een gezonde bodem, want daar groeit alles op. Een gezonde bodem bevat voedingststoffen, is luchtig en bevat veel leven. Hierop groeien en wortelen planten en bodem het beste en blijven ze lang mooi en gezond. Met het strooien van (kunst-) mest stimuleer je de groei van je gazon en planten. Resultaat: een groener, sterker gazon en planten en bloemen die uitbundig bloeien en groeien.NPK-Meststoffen
Er zijn veel verschillende soorten meststoffen. Dus welke meststof past het beste in jouw tuin? Elk type kunstmest heeft zijn voor- en nadelen en om te bepalen of een bepaald type kunstmest geschikt is voor jouw tuin, moet je kijken naar de NPK-samenstelling. Dit staat vermeld op de verpakking of in de beschrijving van het product. Maar waar staat deze afkorting voor en wat zijn die 'NPK-voedingsstoffen'?NPK staat voor Stikstof (N), Fosfor (P) en Kalium (K). Stikstof stimuleert de groei van planten. Wanneer ze slap gaan hangen en geel verkleuren betekent dit over het algemeen dat ze niet genoeg stikstof binnen krijgen.
Fosfor zorgt voor een goede wortelontwikkeling. Een sterk en gezond wortelstelsel is belangrijk voor gras en gewassen omdat die met hun wortels de voedingsstoffen uit de bodem halen. Je herkent een tekort aan fosfor wanneer bladeren blauw of paars kleuren. Dit valt vooral in het voorjaar op.
En dan Kalium. Dit zorgt voor stevige planten en is nodig voor groei en de kleur op bloemen en de grootte van de vruchten. Bij een gebrek aan kalium kunnen er verschillende problemen ontstaan als verdorring van blad, een slechte wortelvorming en minder grote bloemen.
Soorten Kunstmest
Er zijn heel veel verschillende soorten kunstmest, elk met hun eigen toepassing. Bijvoorbeeld voor weide en gazon, speciaal voor rozen, de moestuin en zelfs met een 'ingebouwd' onkruidverdelger. Ook zijn er meststoffen specifiek voor een bepaald seizoen.Wanneer Meststoffen gebruiken?
De volgende vraag is wanneer je mest moet gebruiken. Hier zijn verschillende momenten voor, wederom afhankelijk van de toepassing en het soort kunstmest. Het gazon kun je bijvoorbeeld het best in het vroege voorjaar bemesten zodat het een boost aan voedingstoffen krijgt op het moment dat het weer tot leven komt. Ook voor vaste planten is het vroege voorjaar een goed moment om extra te bemesten. Profiteer van die groeispurt in dat seizoen en geef ze dan wat extra's.Het beste moment om te strooien is wanneer je binnen 24 uur erna regen kunt verwachten. De mestkorrels lossen dan op in de bodem en worden opgenomen. Mest strooien tijdens droge weken is niet verstandig. De korrels kunnen dan zelfs verbranden als de zon heel sterk is. In noodgevallen kun je de tuin altijd extra beregenen om dit effect na te bootsen.
Hoe vaak Bemesten?
Hou als regel aan dat je twee keer per jaar kunt bemesten. De eerste keer dus vanaf maart tot en met juni en de tweede keer in de late zomer, van juli tot september. Laat wel altijd 6 - 8 weken tussen de keren dat je bemest. Heb je een moestuin of rozen, dan is het verstandig om extra te bemesten. Koop hiervoor speciale kunstmest en lees op de verpakking wat de aanbeveling is.Kunstmest strooien doe je heel eenvoudig. Je kunt het met de hand verspreiden als je tuin of gazon niet heel groot zijn. Heb je een gazon van meer dan 100 m2 dan is een strooiwagen wellicht een goed idee. Deze strooit heel gelijkmatig en maakt dit klusje een stuk eenvoudiger. Ga uit van 1 kilo kunstmestkorrels per 10 vierkante meter gazon. Voor planten en bloemen gelden er andere hoeveeleden. Raadpleeg dan wederom wat er op de verpakking staat.
Conclusie
Kunstmest strooien in de tuin geeft je gazon en planten een extra boost en garandeert een betere gezondheid in het algemeen. Het is niet moeilijk om te doen en met een paar specifieke soorten meststoffen in huis kun je vaak de hele tuin en je gazon bemesten. Let wel op met honden! Kunstmest is gevaarlijk voor honden vanwege de samenstelling. Zorg dus dat de mestkorrels altijd eerst goed opgenomen zijn op het gazon en in de tuin voordat je je viervoeter er weer vrij rond laat scharrelen.
Reacties (0)
Geen reacties gevonden.