Voor 16:00 uur besteld is morgen in huis!
Top producten voor bodemprijzen!
Bij ons is de klant koning, geen (debiteur)nummer!
Logo Haskom

Assortiment

Klantenservice

Home/ Wat is Melkziekte - Oorzaak en Behandeling

Wat is Melkziekte - Oorzaak en Behandeling

Wat is Melkziekte bij Koeien

Melkziekte is een tekort aan calcium in het bloed van de koe. Het is een ziekte die in de meeste gevallen binnen 48 uur na het afkalven optreedt bij de koe. De koeien die hier het meest vatbaar voor zijn, zijn oudere, hoogproductieve kalfskoeien. 

Het tekort ontstaat doordat het lichaam van de koe zeer snel extra calcium nodig heeft voor de productie van melk voor het kalf. Dit gebeurt vrij abrupt en deze overgang gaat niet altijd even geleidelijk. Van nature heeft de koe calcium in het bloed en in de botten. Nadat het kalf geboren is, onttrekt het lichaam zelf calcium uit het bloed om aan de extra behoefte voor melkproductie te voldoen. Vervolgens lost het lichaam het tekort in de koe zelf op door calcium uit de botten te onttrekken. Dit duurt een poosje en in die periode heeft de koe dus een calciumtekort. Wanneer dit problematisch is voor de koe omdat ze ouder is of hoogproductief, dan uit zich dat in het niet uitvoeren van bepaalde functies waarbij calcium nodig is. 

Melkziekte = Calciumtekort

Calcium is o.a. nodig voor spiercontracties. Dit is ook zo bij de mens. Wanneer er een calciumtekort is, wordt men slapjes. Bij de koe uit zich dat in niet meer overeind kunnen komen. Ook de spieren rondom de organen gaan minder goed tot slecht functioneren. Aanvullen met calcium-magnesium is dus van groot belang voor de gezondheid en het herstel na het afkalven. Wanneer men niet behandelt, raakt de koe in shock en sterft ze uiteindelijk. 

Kenmerken van Melkziekte bij Koe

Hieronder een kort overzicht van de kenmerken van melkziekte bij de koe:
  • De koe is erg sloom (of raakt zelfs in coma),
  • de hartslag gaat dramatisch omlaag,
  • de rectale temperatuur is laag,
  • de oren voelen erg koud aan,
  • de neusspiegel is droog
  • en de penscontracties zijn erg laag. 
Dit zijn de symptomen bij koeien die een ernstig calciumtekort hebben. Een koe kan nog steeds een tekort hebben, maar dit niet duidelijk laten zien. Alleen met een bloedtest van de veearts is definitief vast te stellen of een koe een calciumtekort heeft. 

Behandeling van Melkziekte

Onze tips voor de behandeling van melkziekte zijn als volgt:
  1. Wanneer u vermoedt dat een koe een redelijke kans op een calciumtekort heeft, dient u een calcium blus toe de dienen wanneer de bevalling op gang komt. Ook kunt u preventief een calcium bolus toedienen nadat het kalf geboren is. 
  2. Wanneer blijkt dat de koe inderdaad melkziekte heeft na het afkalven, dan kunt u direct een infuus met calcium-magnesium toedienen. 
  3. Na het infuus kunt u 2 tot 3 uur later een calcium bolus toedienen en na 12 tot 15 uur nog eentje. 
  4. Bij twijfel altijd de veearts inschakelen. 

Voorkomen Melkziekte

Het helemaal voorkomen van melkziekte is lastig. Er zijn wel een aantal dingen die u kunt doen om het risico op melkziekte te verkleinen. Denk hierbij aan een goed rantsoen van goede kwaliteit tijdens de droogstand. De beste kwaliteit rantsoen waarborgt dat zowel koe als kalf voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen. Ook kunt u drench calcium-magnesium geven. 

Conclusie

Melkziekte kan heel vervelende gevolgen hebben voor de koe. Blijf er dus alert op en bouw stappen in, niet alleen tijdens het afkalven maar in het algemeen om het risico hierop te verkleinen. 
    05-10-2021 10:04     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.