Voor 16:00 uur besteld is morgen in huis!
Top producten voor bodemprijzen!
Bij ons is de klant koning, geen (debiteur)nummer!
Logo Haskom

Assortiment

Klantenservice

Home/ Van Kalf tot Koe - De Juiste Verzorging

Van Kalf tot Koe - De Juiste Verzorging

Van Kalf tot Koe, hoe pak je dat aan?

Welke zorg heeft een kalf nu eigenlijk nodig om uit te kunnen groeien tot een nieuwe melkkoe? Met de juiste zorg, tijd en aandacht zorg je er voor dat een kalf gezond opgroeit zodat ze op een leeftijd van ongeveer 24 maanden haar eerste kalf kan krijgen en vervolgens melk gaat produceren. In dit artikel richten wij ons op de cruciale eerste drie maanden, namelijk de opfokperiode en wat de belangrijkse aspecten daarin zijn. 

Gezondheid: vitaal en weerbaar kalf

Tijdens de eerste levensdagen van een kalf is goede verzorging van curciaal belang. Het is erg belangrijk dat het kalf zo snel mogelijk na de geboorte de eerste moedermelk krijgt. Dit heet biest of colostrum. Dit bevat belangrijk antistoffen die het afweersysteem van het kalf optimaal ondersteunen. Pas na 4 tot 7 weken heeft een kalf een volgroeid immuumsysteem en de eerste melk van de moeder is een belangrijk onderdeel in deze ontwikkeling. Evengoed is het ook erg belangrijk om als veehouder een goede hygiëne in acht te nemen rondom de pasgeboren kalveren. Hiermee blijft de infectiedruk laag en kun je diarree en luchtweginfecties voorkomen. Aandoeningen waar jonge kalveren op jonge leeftijd mee te maken kunnen krijgen. 

Vier magen

Het kalf is een herkauwer en wordt dus geboren met vier magen: pens, netmaag, boekmaag en lebmaag. De lebmaag is feitelijk de echte maag. De andere drie vormen samen de voormagen. Als een kalf melk drinkt vormt zich als gevolg van de zogenaamde slokdarmsleufreflex een soort van tijdelijke slokdarm door de voormagen; daardoor komt de melk rechtstreeks in de lebmaag terecht. Hier wordt het verteerd en vervolgens verder afgebroken voor opname in de dunne darm.
De pens is een belangrijk fermentatievat waar het vaste voer (niet melk) wordt voorverteerd (gefermenteerd). Voor de gezonde ontwikkeling van de pens is het belangrijk dat het kalf al op jonge leeftijd, naast melk, ook krachtvoer en ruwvoer (bijv. luzerne, hooi) krijgt. Na ongeveer 9 weken worden de kalveren gespeend, wat betekent dat de kalveren geen melk meer krijgen en het rantsoen volledig uit kracht- en ruwvoer bestaat.

Huisvesting kalveren

Het is normaal om het pasgeboren kalf gedurende ongeveer twee weken apart van elkaar te huisvesten in een zogenaamde iglo of eenlingbox. Voordeel hiervan is dat je een betere controle hebt over de gezondheid van het kalf en beter in de gaten hebt hoe het gaat met voeding en ontlasting. Na deze opvang gaan de kalveren naar groepshokken met stro waar ze tot enkele weken na het spenen blijven. Voordeel hiervan is weer dat kalveren van elkaar leren en verdere socialisering en kuddegedrag leren. 

Conclusie

Een goede verzorging tijdens de eerste drie maanden van het leven van een kalf zorgt uiteindelijk voor een gezonde melkkoe. Aandacht en tijd van de veehouder zijn hierbij van groot belang. En ook het in het oog houden van het welbevinden van het kalf zorgt er voor dat het dier zich goed ontwikkeld. Ben je op zoek naar producten rondom afkalven? Bekijk dan ons assortiment hier.  

    23-07-2021 15:56     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.