Voor 16:00 uur besteld is morgen in huis!
Top producten voor bodemprijzen!
Bij ons is de klant koning, geen (debiteur)nummer!
Logo Haskom

Assortiment

Klantenservice

Home/ Onkruid Verwijderen en Bestrijden

Onkruid Verwijderen en Bestrijden

Onkruid Verwijderen en Bestrijden

Onkruid vergaat niet. Maar om de handdoek daarom meteen maar in de ring te gooien als het gaat om onkruidbestrijding, dat is ook weer een beetje teveel van het goeie. Onkruid is hardnekkig, groeit ontzettend snel en zit altijd op plekken waar jij het niet wil hebben. Tussen de tegels, op je gazon of je mooi aangelegde border. Onkruid voorkomen is heel bewerkelijk en niet altijd gegarandeerd succesvol. Het enige dat er dus op zit is proactief onkruid verwijderen. Onkruid bestrijden of verdelgen zou een laatste redmiddel moeten zijn, omdat je dan vaak meer kapot maakt dan alleen het onkruid. Wij vertellen je daarom graag de beste manier om onkruid te verwijderen, ook als je toch voor onkruidbestrijding moet kiezen. 

Onkruid Herkennen

Officieel is onkruid niets meer of minder dan planten die ergens groeien waar je ze niet wilt hebben. Onkruid is dus ook een beetje persoonlijk. De één vindt een wilde bloemen veld erg mooi en kan genieten van heldergele paardebloemen. De ander vindt dat helemaal niks en houdt van omgewoelde aarde en strakke gazons. Persoonlijke voorkeur even daargelaten, elke tuinierder komt op een bepaald moment tot de ontdekking dat onkruid weggehaald moet worden. Onkruid is dus eigenlijk een plant die jij niet hebt gezaaid of geplant en die je niet in je tuin of op je balkon wilt hebben. Hoe ze daar dan terechtkomen? De wind voert zaadjes mee en de vogels eten zaadjes en poepen die her en der weer uit. Zo landt er aardig wat in je tuin of op je balkon dat ongewenst zou kunnen zijn. 

Soorten Onkruid

Je kunt stellen dat er twee soorten onkruid zijn. Dit is van belang om te weten zodat je snapt wat de beste manier is om dat onkruid te verwijderen. Je hebt zaadonkruid dat in een rap tempo heel veel zaden produceert en die op de wind overal heen strooit. Paardenbloem of springbalsemien zijn hier voorbeelden van. Of er is wortelonkruid. Dit onkruid verspreidt zich door middel van een groot wortelstelsel ondergronds door je tuin. Een bekende variant hiervan is zevenblad. Zaadonkruid is makkelijker te verwijderen dan wortelonkruid. Dat laatste bedekt veel grotere oppervlakten en als je dat niet grondig weghaalt, blijft het opkomen. 

Waarom Onkruid Verwijderen?

Een belangrijke reden om onkruid te verwijderen is een esthetische. Je wilt dat je tuin er mooi en opgeruimd uit ziet. Maar onkruid weghalen is ook goed voor de gezondheid van je gazon en planten die je wél wilt. Onkruid groeit vaak heel snel en onttrekt voedingsstoffen uit de bodem die andere planten nodig hebben om te groeien en bloeien. Onkruid verwijderen in een moestuin is belangrijk omdat onkruid vaak schimmels en ziekten overbrengen op je gewassen. 

Hoe verwijder je Onkruid?

De beste en meest milieuvriendelijke manier is met de hand. Gebruik hier goed tuingereedschap voor en verzaak deze taak niet. Wacht te lang en al je harde werk is ongedaan gemaakt omdat het onkruid weer snel opgroeit. Maar heb je een groot gazon of ben je verhuisd naar een huis met een overwoekerde tuin? Dan kan het effectiever zijn om te kiezen voor onkruidbestrijding. Dit spuit of giet je over de plekken die je onkruidvrij wilt maken en het doodt mos, onkruid of groene aanslag. 

Bestrijdingsmiddel Kiezen

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten wanneer je bestrijdingsmiddel kiest. Allereerst moet je dus weten voor wat voor soort onkruid het bedoelt is. Anders is het niet effectief en zou je er andere dingen mee kunnen beschadigen. Daarnaast is het belangrijk om te bepalen hoeveel je nodig hebt. Het ene middel is geconcentreerd, het andere niet maar is maar beperkt houdbaar. Schat in of meet hoeveel vierkante meters oppervlak je wilt behandelen en gebruik deze informatie om de juiste hoeveelheid aan te schaffen. 

Tips voor Bestrijdingsmiddelen

Bestrijdingsmiddelen hebben een beetje een slechte reputatie, maar dat hoeft niet per sé. Let op de volgende dingen om er zeker van te zijn dat je met het middel alleen datgene aanpakt dat nodig is en dat het verder niet schadelijk is voor het milieu, insecten of (huis)dieren. 
  • Gebruik uitsluitend een biologisch bestrijdingsmiddel dat specifiek bedoeld is voor datgene dat je wilt bestrijden.
  • Gebruik een onkruidbestrijdingsmiddel tussen maart en september, dit is de periode dat onkruid groeit. De beste periode is in de lente of begin zomer.
  • Maai je gras enkele dagen een paar dagen vóór én een paar dagen na de onkruidbestrijding voor het beste resultaat.
  • Als je gebruik maakt van een anti-onkruid spray, spuit dan alleen als het windstil is. Je kunt ook met een spuitfles heel gericht spuiten in plaats van algemeen het oppervlakte besproeien. Iets meer werk, maar wel effectiever.
  • Gebruik bestrijdingsmiddelen alleen als het daarna minimaal 24 uur droog blijft, dan blijft het middel op het onkruid zitten en kan het zijn werk doen. Gebruik het ook niet tijdens de volle zon. Het droogt dan juist te snel. Beter is een bewolkte, droge dag te kiezen.
  • Breek de steel van paardebloemen, dan wordt het bestrijdingsmiddel beter opgenomen.
  • Gebruik geen bestrijdingsmiddel in de buurt van je goede planten, anders verdelg je deze misschien ook per ongeluk.

Conclusie

Onkruidbestrijding hoeft helemaal niet eng of gevaarlijk te zijn. Voor grote oppervlakten of om snel resultaat te boeken wanneer dat echt nodig is, zijn er genoeg hele goeie middelen op de markt om je hierbij te helpen. Check ons assortiment Onkruidbestrijding om te zien wat er zoal te krijgen is. En als je advies nodig hebt, dan staan we je graag te woord! 
    06-07-2021 16:29     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.