Voor 16:00 uur besteld is morgen in huis!
Top producten voor bodemprijzen!
Bij ons is de klant koning, geen (debiteur)nummer!
Logo Haskom

Assortiment

Klantenservice

Home/ Kettingzaag Onderhouden doe je zo!

Kettingzaag Onderhouden doe je zo!

Kettingzaag Onderhouden doe je zo!

Kettingzagen zijn erg handig om te hebben wanneer je bomen of takken weg moet halen of stronken in stukken wilt zagen. Een kettingzaag wordt dan ook flink belast tijdens het gebruik. Wil je lang plezier houden van dit speciale stuk gereedschap, dan is regelmatig onderhoud plegen een absolute must. Wij leggen graag de stappen voor je uit die de levensduur van je kettingzaag zullen verlengen. 

Kettingzaag regelmatig onderhouden

Om een optimale snijkracht en een lange levensduur van je kettingzaag te garanderen, raden wij je aan om hem na iedere keer dat je hem gebruikt hebt, te reinigen of te onderhouden. Daarnaast moet je de kettingzaag op vaste momenten na laten kijken om eventuele gebreken te signaleren en op te lossen en om de snijtanden te slijpen. Zelf kun je sowieso al een snelle check en mini-beurt doen voor en na elk gebruik. Voordat je begint moet je je kettingzaag altijd eerst controleren. Is de kettingzaag veilig voor gebruik? Dit betekent dat de kettingzaag en bedieningsonderdelen onbeschadigd zijn. Het zaagblad, de zaagketting, de kettingvanger en de overige onderdelen zijn nog goed gemonteerd en niet te strak of te los. Hierna doe je een snelle check van de volgende onderdelen:
  • Controleer de gashendel, de gashendelblokkering, de chokehendel, de chokeklep, de stopschakelaar, de combihendel (afhankelijk van het type kettingzaag).
  • Controleer of de kettingrem werkt.
  • Controleer de staat van de zaagketting (scherpte en kettingspanning) en het zaagblad.
  • Is de ketting goed gesmeerd? Zo niet, check dan ons assortiment voor smeermiddelen.
  • Zorg dat de benzinetank en de olietankdop goed afgesloten zijn.
  • Er mag geen benzine uit de kettingzaag druppelen.
  • Reinig de kettingzaag na gebruik en verwijder houtsnippers en stof.

Kettingzaag Onderhoud voor Lange Levensduur

Naast de snelle checks voor en na elk gebruik, is er ook onderhoud dat je om de zoveel tijd, maar niet per sé na elke zaagbeurt moet doen. Denk hierbij aan:
  • Het zaagblad grondig reinigen. Dit is niet alleen een oppervlakkige reiniging maar omvat ook de zaagbladneus, de opening van de olietoevoer en het oliekanaal, alsook de zaagbladgleuf. Neem hier dus even de tijd voor. Controleer ook het kettingtandwieldeksel, de cilinderribben en de binnenzijden van de kap en het filterdeksel als je toch bezig bent. 
  • Ons advies is om steeds als je de ketting verwisseld of geslepen hebt, het zaagblad om te draaien en eventuele bramen te verwijderen. 
  • Controleer als laatste de spanning van de ketting als je een nieuwe hebt gekocht en werk nooit met een ongesmeerde ketting. Klik hier om smeermiddelen te kopen

Waarom Kettingzaag Onderhouden?

Het is heel logisch om je kettingzaag goed te onderhouden, maar waarom is dat eigenlijk? De grootste reden is uiteraard veiligheid. Een goed onderhouden kettingzaag werkt naar behoren en zal geen ongewenste mankementen geven tijdens het gebruik. Vuil en stof dat zich ophoopt in de machine kunnen de onderdelen blokkeren en dit kan problemen geven tijdens het gebruik. Ook hars van bomen dat achterblijft in de kettingzaag bouwt na verloop van tijd op en is dan heel moeilijk om te verwijderen. Gevolg: de kettingzaag is nagenoeg onbruikbaar en dat is zonde. Daarom raden wij aan om je kettingzaag regelmatig te reinigen en een onderhoudsbeurt te geven.

Wil je het grotere onderhoud liever uitbesteden. Kijk dan online of bij je lokale agri specialist of handelsonderneming om iemand te vinden die dit voor je kan doen. 
    28-10-2021 10:22     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan nimmer persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies
Geachte bezoeker,

In verband met vakantie is de levertijd langer dan u van ons gewent bent.
In week 31, 32 en 33 zal de levertijd circa 3-5 werkdagen zijn.

Voor exacte levertijden kunt u bellen of een Whatsapp sturen naar 06-51760335

Onze excuses voor het ongemak!

Met vriendelijke groet,

Team HasKom