Voor 16:00 uur besteld is morgen in huis!
Top producten voor bodemprijzen!
Bij ons is de klant koning, geen (debiteur)nummer!
Logo Haskom

Assortiment

Klantenservice

Home/ Kalveropfok - Zo blijft het Kalf Gezond

Kalveropfok - Zo blijft het Kalf Gezond

Kalveropfok: Gezond Kalf = Gezonde Koe

De basis voor de gezondheid en productiviteit van een melkkoe begint als voor de geboorte. De gezondeheid van de moederkoe, het afkalven en de kalveropfok zijn curciaal en bepalend voor de gezondheid en hoe productief de koe zal zijn wanneer ze volwassen is. Met name de eerste weken na de geboorte zijn van grote invloed op de verdere ontwikkeling, maar hier kan het ook snel mis gaan. In de eerste vier tot zeven weken is het kalf het meest kwetsbaar en vatbaar voor gezondheidsproblemen. 

Een Gezond Kalf voor de Geboorte

In de periode rondom de droogstand en het afkalven is een stressvolle tijd voor de koe. Denk hierbij aan wisseling van groep en rantsoen. Wanneer de koe tijdens de laatste fase van de dracht te maken krijgt met stress, kan dit een negatief gevolg hebben voor het kalf. Deze fase in de dracht is namelijk bepalend voor de groei en ontwikkeling van het kalf op het gebied van spiergroei en vetafzetting. Dit is belangrijk voor een snelle gewichtstoename van de foetus en dus ook het kalf. Door als veehouder goed te letten op de gezondheid en het welzijn van de koe, heb je een veel grotere kans op gezonde kalveren. 

Biest en Antistoffen

De weerstand van een pasgeboren kalf is zeer laag. Het is dan ook afhankelijk van de antistoffen die in biest zitten om zich te kunnen beschermen tegen invloeden van buitenaf. Een kalf kan in de eerste vier tot zeven levensweken nauwelijks antistoffen aanmaken en is in deze periode dus volledig afhankelijk van de afweerstoffen die in biestmelk zitten. De kwaliteit, hoeveelheid en temperatuur van de biest is dus van groot belang om een goede weerstand op te kunnen bouwen. Na die vier tot zeven weken kan men bij een kalf pas spreken van een 'actieve weerstand'. Het is vanaf dan zelf in staat om afweerstoffen aan te maken. 

Het is dan ook heel belangrijk dat men schoon en hygiënisch te werk gaat wanneer biest gegeven wordt. Het voeren uit schone emmers of flessen is een zeer grote randvoorwaarde. De meeste gezondheidsproblemen tijdens de kalveropfok komen voort uit een slechte hygiëne omdat de groei van bacteriën teveel ruimte heeft gekregen. Als er teveel bacteriën in de biest zitten, kunnen kalveren hieruit minder antistoffen in het bloed opnemen. Gevolg: de opbouw van de weerstand blijft achter en het kalf is vatbaar voor ziektes of ontwikkelt zich niet goed. 

Goede Kalveropfok voor Gezonde Koeien

Uiteindelijk is het doel als melkveehouder dat de kalveren gezond blijven en opgroeien tot gezonde melkkoeien. Dit immers is de basis voor een goede productie van hoge kwaliteit melk. Door tijd en energie te investeren in het waarborgen van een goede kalveropfok, legt men daarmee de basis voor een gezonde en economisch rendabele kudde. Zorg er dus voor dat je de juiste aanvullende dieetvoeders en supplementen voor handen hebt om een robuuste gezondheid in het kalf te kunnen garanderen. Schone hokken en schoon materiaal ligt hierbij aan de basis. Dit is een garantie voor een geslaagde kalveropfok en uiteindelijk dus gezonde en welvarende runderen.
    05-10-2021 11:14     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.