Voor 16:00 uur besteld is morgen in huis!
Top producten voor bodemprijzen!
Bij ons is de klant koning, geen (debiteur)nummer!
Logo Haskom

Assortiment

Klantenservice

Home/ Drinkwatervoorziening voor Runderen

Drinkwatervoorziening voor Runderen

Drinkwatervoorziening voor Runderen

Een koe die op haar hoogtepunt van melkproductie is, drinkt zeker zo'n 150 liter per dag. Dit kan uitschieten naar 200 liter per dag als het erg heet is buiten. Dit is ook niet heel verwonderlijk als je bedenkt dat melk voor 87% uit water bestaat. Naast deze grote hoeveelheden, drinken koeien ook heel snel. Binnen een minuut kunnen ze wel 20 liter water naar binnen werken. 

Schoon drinkwater is een hele belangrijke basisvoorwaarde voor de opname van droge stof (voer). Wateropname van een koe heeft dan ook een directe relatie met de melkproductie. Wanneer een koe niet genoeg drinkt, zal de melkproductie snel teruglopen. Het is dan ook heel belangrijk om er voor te zorgen dat de drinkwatervoorziening voor runderen op orde te hebben, om het drinken van voldoende schoon water te stimuleren. Maar koeien zijn best kieskeurig. Wist je dat ze beter kunnen ruiken dan mensen? Het drinkwater moet dus lekker smaken. Schoon, bereikbaar en smakelijk drinkwater is letterlijk en figuurlijk de bron van je winst. 

Eigen Drinkwaterbron

Veel melkveehouders, grofweg de helft, heeft een eigen bron om in de waterbehoefte van het vee te kunnen voldoen. Maar dit water is niet altijd geschikt voor directe consumptie van koeien. Het water moet voldoende mineralen bevatten en niet te veel ijzer. IJzer verstoort namelijk de opname van andere mineralen en veroorzaakt een aanslag in de leidingen waar bacteriën en parasieten zich kunnen nestelen. Dit is natuurlijk niet wat je wil, want dit kan ziekte bij de koeien veroorzaken. Ook te hard water is niet wenselijk. Water met en hoge hardheid kan de vertering van voedsel verstoren. En langs de kustgebieden heeft het helemaal geen zin om een eigen bron te slaan, omdat het water daar te zout zal zijn. Dit zijn zo wat factoren die meespelen in de afweging of een eigen drinkwatervoorziening haalbaar is of niet.

De Koe is een Fijnproever

We noemden het net al even dat een koe beter kan ruiken dan een mens. Dit heeft tot gevolg dat ze een heuse fijnproever is! De kwaliteit van het drinkwater heeft dus direct invloed op de wateropname van de koe. Valt het op dat de koeien minder goed drinken? Ga dan ook eens na of het water wellicht niet van topkwaliteit is. Een vreemd luchtje of een typische smaak van het water kan de koe al ontmoedigen om te drinken. 

Drinkwatervoorziening Testen

Het kan dus lonen om het drinkwater van de koeien te laten testen. Dan weet je precies wat de samenstelling van het water is en kun je eventueel herleiden wat de oorzaak is van te weinig drinken. Bepaalde mineralen als sulfaat en magnesium geven het water een bittere smaak. Zacht water daarentegen proeft zoeter. Natrium en chloride geven water een zilte smaak. Door het water te laten testen, krijg je dit soort informatie allemaal te weten en kun je er actie op ondernemen. 

Drinkwatervoorziening Runderen Optimaliseren

Zorg dus altijd voor de juiste drinkwatervoorziening voor runderen. Een koe moet ongestoord kunnen drinken van schoon en smakelijk water. Dit is van levensbelang voor de koe en uiteindelijk allesbepalend voor de winst die je met je dieren wilt verdienen. 
    05-08-2021 14:37     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan nimmer persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies
Geachte bezoeker,

In verband met vakantie is de levertijd langer dan u van ons gewent bent.
In week 31, 32 en 33 zal de levertijd circa 3-5 werkdagen zijn.

Voor exacte levertijden kunt u bellen of een Whatsapp sturen naar 06-51760335

Onze excuses voor het ongemak!

Met vriendelijke groet,

Team HasKom