Voor 16:00 uur besteld is morgen in huis!
Top producten voor bodemprijzen!
Bij ons is de klant koning, geen (debiteur)nummer!
Logo Haskom

Assortiment

Klantenservice

Home/ De Geschiedenis van Melk

De Geschiedenis van Melk

De Geschiedenis van Melk

Sporenonderzoek van melksporen die gevonden zijn op potscherven, dateren het melken van koeien tot zo'n 8000 jaar geleden. Dit is veel langer dan voorheen werd aangenomen. Deze scherven zijn gevonden in het Midden-Oosten in een prehistorische settingen die dateert van 7000 tot 50000 jaar voor Christus. Dit is een belangrijke ontdekking, want hierdoor blijkt dat melk van dieren al heel lang door mensen genuttigd werd. 

Het Melken van de Koe

Tot aan de 20e eeuw werden koeien, schapen en geiten met de hand gemolken. Dit gebeurde twee keer per dag wanneer een koe of een schaap gekalfd of gelammerd had. Dit produceert immers melk en de mens profiteerde hiervan door het moederdier ook te melken voor eigen consumptie. Met de hand melken was een tijdrovende klus en werd daarom ook voornamelijk voor eigen gebruik gedaan. Van de melk werd o.a. kaas, boter en karnemelk gemaakt. Deze producten werden dan op de markt verkocht als er een overschot was. 

Moderne Methodes om te Melken

Tijdens de industriële revolutie werd het mechanisch melken van een koe steeds meer de norm. Hierdoor konden veehouders in veel minder tijd, veel meer koeien melken. Massaproductie van melk werd hiermee een feit. 

Moderne stallen zijn tegenwoordig uitgerust met een melkrobot die volautomatisch werkt. Een koe kan op elk moment van de dag langs de melkmachine lopen en wordt dan zonder menselijke tussenkomst gemolken. Melkersbenodigdheden zien er tegenwoordig dus heel anders uit dan zeg, 200 jaar geleden!

Melkconsumptie in Nederland

Melk blijkt dus al een zeer lange tijd een essentieel onderdeel te zijn van ons voedingspatroon. Melk voorzag in eiwitten en vetten en men kon er dingen als kaas, yoghurt en boter van maken. In oude geschriften lees je daar vaak over. Maar ook iets recentere geschiedenis laat zien dat met name de Nederlanders een bijzonder 'zuivelig' volk waren. Vier eeuwen geleden lag de het gebruik van boter, kaas en melk zo hoog dat er in omliggende landen de spot mee werd gedreven. Vlamingen spraken toen al van kaaskoppen. In een Engels pamflet stond: "De Nederlander is een wellustige, dikke tweebenige kaasworm." 

De Nederlandse marine hield er haar manschappen mee tevreden: een half pond kaas en een half pond boter hoorden bij het wekelijkse rantsoen. Het betekende dat een beetje schip enorme voorraden zuivel bij zich had.

Dat de Nederlanders hedentendage nog steeds grote melkdrinkers zijn, is dan ook niet heel vreemd gezien onze geschiedenis. Nog altijd staat Nederland hoog op de lijst als het gaat om innovatieve machines en processen rondom het melken van koeien. De melkrobot is daar een goed voorbeeld van.  

Conclusie

Het drinken van melk en eten van melkproducten is dus naar alle waarschijnlijkheid zo'n 10.000 jaar oud. Hier in Nederland zijn we al heel lang een melkminnend land en de methodes om koeien te melken, worden steeds innovatiever. Het melken van koeien is dus big business!
    13-08-2021 15:27     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan nimmer persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies
Geachte bezoeker,

In verband met vakantie is de levertijd langer dan u van ons gewent bent.
In week 31, 32 en 33 zal de levertijd circa 3-5 werkdagen zijn.

Voor exacte levertijden kunt u bellen of een Whatsapp sturen naar 06-51760335

Onze excuses voor het ongemak!

Met vriendelijke groet,

Team HasKom