Voor 16:00 uur besteld is morgen in huis!
Top producten voor bodemprijzen!
Bij ons is de klant koning, geen (debiteur)nummer!
Logo Haskom

Assortiment

Klantenservice

Home/ Beregen de Tuin met Regenwater - Tips

Beregen de Tuin met Regenwater - Tips

Tuin Beregenen - Zo doe je dat

Onze zomers worden steeds droger en warmer. Voor de fervente barbecueër en buitenmens is dit natuurlijk heerlijk. Lang in de tuin of op het terras kunnen zitten, genieten van het zonnetje is natuurlijk de ultieme zomer-beleving. Maar het brengt ook iets anders met zich mee. Als het dan regent, dan plenst het ook even flink. Korte maar zeer hevige regenbuien worden meer en meer de norm. En wanneer de grond erg droog of helemaal betegeld is, kan dat water nergens naar toe. Dus wat te doen? In dit artikel delen we graag onze tips om je tuin duurzaam te beregenen met gebruik van regenwater.

Regenwater In goede banen leiden

Om wateroverlast te verminderen is het allereerst erg slim om je tuin zo in te richten dat het regenwater wordt vastgehouden en niet eindeloos blijft staan en overlast veroorzaakt. Hiervoor kun je als regel aanhouden dat idealiter slechts een derde deel van je tuin bestraat zou moeten zijn. Door gras en borders aan te leggen, wordt regenwater goed opgenomen in de grond waardoor het weg kan lopen. Bijkomend voordeel hiervan is dat dit de aantrekkelijkheid en biodiversiteit van de tuin vergroot. En dit hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Een mooi gazon met daarnaast een strook met onderhoudsvriendelijke heesters en wat bollen voor kleur in het voorjaar is al een heel ander gezicht én zal het regenwater zeer effectief opnemen. 

Regenwater Opvangen

Regenwater opvangen in een regenton is ook een goed idee. Dit water gebruik je op droge momenten om de tuin mee te beregenen. Dit scheelt kraanwater en als je de waterslang aan je regenton koppelt, hoef je ook niet steeds heen en weer te lopen met een gieter. Gebruik hiervoor een regentonverbindingsset. De meest simpele manier om er voor te zorgen dat het regenwater ook daadwerkelijk in de regenton terecht komt, is door de goot van een schuurtje af te koppelen en met een pijp naar de regenton te sturen. 

Wanneer Tuin Beregenen?

Ook met regenwater je tuin beregenen kun je niet op elk moment van de dag doen. De beste momenten in de warme maanden zijn 's ochtends vroeg voordat de zon helemaal opgekomen is of 's avonds wanneer de zon bijna onder is. De zon verdampt water én kan planten beschadigen wanneer waterdruppels op de bladeren liggen. Deze werken als een soort vergrootglas voor het zonlicht waardoor er brandplekjes kunnen ontstaan. Door op de koele momenten van de dag te beregenen, krijgt het water de kans om opgenomen te worden zodat de planten het maximale voordeel ervan krijgen. Dit geldt ook voor je gazon, hoewel je gazon lang toe kan zonder water. Eén regenbui na weken van droogte is vaak alweer genoeg om het gras tot leven te wekken. Focus tijdens lange droogte dus liever op je planten en heesters. 

Tip: Plaats een hortensia in de tuin. Zodra die slap wordt, is het tijd om de tuin extra water te geven. Aan andere planten is dit vaak veel lastiger te zien. 

Conclusie

Duurzaam tuinieren houdt ook in dat je slim omgaat met het vele regenwater dat soms kan vallen. Buig dit fenomeen om in jouw voordeel en zorg voor een groene(re) tuin en een regenton om het regenwater efficiënt op te vangen en op een later moment in te kunnen zetten. 
 
    14-10-2021 11:54     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.