Voor 16:00 uur besteld is morgen in huis!
Top producten voor bodemprijzen!
Bij ons is de klant koning, geen (debiteur)nummer!
Logo Haskom

Assortiment

Klantenservice

Home/ Zelf je Huis Schilderen

Zelf je Huis Schilderen

Zelf je Huis Schilderen

Wanneer je houten delen aan je huis hebt, moeten deze van tijd tot tijd geschilderd worden. Goed geschilderd houtwerk heeft een lange levensduur omdat verf het hout beschermt tegen rot en schimmel. Je kunt deze klus uitbesteden aan een professionele schilder, hier zitten wel voordelen aan. Maar als de schilderklus niet heel intensief lijkt, kun je het ook prima zelf doen. Wij zetten onze tips en trucs van hoe je zelf je huis schildert op een rijtje. 

Houtwerk Schilderen

Gemiddels moet het houtwerk eens in de vijf tot acht jaar geschilderd worden. Tussendoor volstaat hier en daar bijwerken en goed schoonmaken. Heb je veel houtwerk op het zuiden of zijn je kozijnen en dergelijke van vurenhout? Dan moet je vaker aan de bak. Schilders inhuren is zeker een optie. Het bespaart je veel tijd en er zit vaak garantie op het werk. De prijsopgave die ze geven is inclusief materiaal, dus je hebt er geen omkijken meer naar. Maar het is wel een dure optie en niet iedereen kan of wil dit betalen. Zelf doen is dan ook geen enkel probleem als je je goed voorbereidt. 

Let allereerst op het weerbericht en kies een droge periode uit. Bij vochtig weer droogt de verf minder goed. Laat je adviseren over welke verf en welke kwasten je nodig hebt zodat je niet dubbel werk doet als de verf niet de juiste blijkt te zijn bijvoorbeeld. Zorg voor een ruime voorraad schuurpapier, afplaktape, handschoenen en eventueel afdekzeil. 

Voorwerk Schilderwerk

Het voorwerk is het meeste werk, maar wel het belangrijkste. Dit maakt het verschil tussen een verfbeurt die lang of juist heel kort goed blijft. Controleer de staat van het houtwerk door met een schroevedraaier voorzichtig her en der te prikken. Klop op het hout om te horen of het hol of dof klinkt. Vervang rotte delen als eerste en werk het met grondverf af. Vul haarscheurtjes op met acrylaatkit in plaats van plamuur voor een langdurig mooi resultaat. 

Maak het houtwerk vervolgens goed schoon en vetvrij met een ontvettingsmiddel of water met een scheutje ammonia. Verwijder loszittende verf en ruw vervolgens de oude laklaag op, zodat de nieuwe verflaag goed kan hechten. Begin met schuurpapier met een middelfijne korrel om oneffenheden glad te maken en sluit af met een fijne korrel, zodat er straks geen krassen in de verflaag zichtbaar zijn. Als de ondergrond slecht is, is het verstandig een extra laag goeie grondverf aan te brengen. Als het houtwerk al geschilderd is en dit is verder nog goed, maar heeft een oprfrisbeurt nodig, dan is grondverf niet nodig. 

Schilderen

Veeg na het schuren het stof weg en neem de tijd om de ramen, raam- en deurbeslag en brievenbussen af te plakken. Leg eventueel een stuk afdekplastic op plekken die niet geschilderd hoeven worden. Daarna ben je klaar om te gaan schilderen! 

Voor buiten is hoogglansverf beter dan zijdeglans omdat het water er beter af loopt. Laat je adviseren over wat de beste verf is voor jouw huis en zorg dat je goeie kwasten hebt die de haren niet snel loslaten. Nu kun je je huis lekker gaan schilderen. Voor buitenwerk is twee lagen het beste. Schuur tussenduur lichtjes op zodat de volgende laag beter hecht. Schilder in de richting van de houtnerf en strijk overlappende delen goed uit om druipers te voorkomen.

Maak na gebruik je rollers en kwasten goed schoon en wikkel ze in plastic folie als je ze wilt hergebruiken. Op deze manier kun je ze wel een week goed houden. Ben je helemaal klaar? Was ze dan grondig volgens de adviezen van de fabrikant, laat goed drogen en in principe kun je ze dan later weer gebruiken.

Zelf huis schilderen conclusie

Zelf je huis schilderen is een bevredigende maar tijdrovende klus. Het is een afweging tussen geld en tijd en moeite. Maar het is niet moeilijk om zelf te doen als je de juiste spullen hebt
    11-11-2021 11:57     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan nimmer persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies
Geachte bezoeker,

In verband met vakantie is de levertijd langer dan u van ons gewent bent.
In week 31, 32 en 33 zal de levertijd circa 3-5 werkdagen zijn.

Voor exacte levertijden kunt u bellen of een Whatsapp sturen naar 06-51760335

Onze excuses voor het ongemak!

Met vriendelijke groet,

Team HasKom