Voor 16:00 uur besteld is morgen in huis!
Top producten voor bodemprijzen!
Bij ons is de klant koning, geen (debiteur)nummer!
Logo Haskom

Assortiment

Klantenservice

Home/ Vitamines en Mineralen voor de Koe

Vitamines en Mineralen voor de Koe

Vitamines en Mineralen voor Vitale Koeien

Van jongs af aan leren we dat vitamines en mineralen goed voor ons zijn. Ons lichaam haalt deze uit voeding of daglicht. Bij koeien en kalveren is dat niet anders, ook zij hebben vitamines nodig om vitaal te blijven en goed te functioneren. Welke vitamines van belang kunnen zijn, lees je in dit artikel. 

Vitamines voor de Koe

Als de pens van een koe goed functioneert, dan worden er veel vitamines gemaakt door de daar aanwezige gunstige bacteriën. Dit geldt voor bijvoorbeeld vitamines B, C, D en K. Vitamine D maakt de koe, net als de mens, aan via de huid uit daglicht. Vitamines A en E worden niet zelf aangemaakt. Die moet de koe dus via supplementen of voeding aangeboden krijgen. 

Mineralen voor de Koe

Ook mineralen zijn van belang voor een goede gezondheid van de koe. Bij dieren die langere tijd geen krachtvoer krijgen, kan een tekort aan mineralen (selenium en koper) ontstaan. Een kopertekort kan ook ontstaan op koperarme gronden, zoals veen- en zandgronden. Koper, selenium en zink spelen een belangrijke rol bij de weerstand van koeien. Uit onderzoek blijkt dat op veel biologische melkveebedrijven de zinkvoorziening vanuit ruwvoer over het algemeen wel voldoende is, maar dat er een behoorlijk tekort is aan selenium en koper. 

Mineralenbehoefte Koe

De dagelijkse behoefte van mineralen voor een koe ziet er ongeveer zo uit: 
Calcium: 4,2 gram
Magnesium: 2,4 gram
Selenium: 0,18 milligram
Koper: 11,1 milligram
Jodium: 0,5 milligram

Natrium, Calcium en Magnesium zijn mineralen die zo belangrijk zijn dat ze altijd en elke dag voldoende in het rantsoen aanwezig moeten zijn om de koe gewoon te laten leven. Koeien kunnen van deze mineralen geen voorraad in het lichaam vastleggen om als reserve uit te putten. Natrium is onder andere nodig voor de vloeistof in het lichaam en om Kalium uit het lichaam af te voeren. Bij een te laag Natrium gehalte in het voer is ook de smakelijkheid van het voer duidelijk minder.

Vitamine A voor Ogen

Vitamine A wordt o.a. gemaakt uit beta-caroteen. Je herkent dit aan bijvoorbeeld de oranje kleur in worteltjes. Maar het zit ook in vers gras. De vitamine verdwijnt in kuilgras, dus vers gras is van belang voor de aanvoer van deze vitamine. De vitamine is nodig voor de oogfunctie en voor normale celgroei bij embryo's. Een tekort aan beta-caroteen, en dus vitamine A, leidt tot verminderde vruchtbaarheid en verminderde weerstand. Het speelt dan ook een rol bij de afweer in witte bloedcellen. Vitamine A wordt in de lever opgeslagen, de koe heeft daarom meestal wel een voorraad. 

Vitamine E voor afweer

Ook vitamine E is belangrijk voor de afweer van een koe. Een tekort kan leiden tot mastitis en andere weerstandproblemen bij een koe. Vitamine E zit ook in vers gras, maar wordt niet opgeslagen in het lichaam. Een dagelijkse hoeveelheid vitamine E is dus noodzakelijk om dit op peil te houden. Droge koeien hebben een extra grote behoefte aan deze vitamine. 

B-Vitamines voor Energie en Vertering

De B-vitamines worden in de pens door bacteriën gemaakt en hebben een rol in de energiehuishouding van de koe. Vitamine B12 is daarin een hele bekende. Bij een tekort aan vitamine B12 wordt de energiehuishouding verstoord. Gevolg: de melkproductie daalt en er kan bloedarmoede en onvoldoende groei optreden. 

Vitamine C 

Koeien maken vitamine C zelf aan net als vrijwel alle andere dieren (behalve cavia's en mensen!). Alleen kalfjes hebben de eerste drie tot vier weken extra behoefte aan vitamine C. 

Vitamines en Mineralen voor de Koe uit Voeding

Hoewel de meeste vitamines worden aangemaakt in de pens van de koe, is het goed om in de gaten te houden of het dier daar wel voldoende bouwstoffen voor binnenkrijgt, zoals vitamine A en E uit gras. Mineralen moeten komen uit krachtvoer en eventuele bolussen die op tactische momenten ingezet kunnen worden. Een tekort aan vitamines en mineralen kan schadelijk zijn op het gebied van groei, vruchtbaarheid en weerstand. Wil je zeker weten of je koeien voldoende mineralen binnenkrijgen? Dan kun je dit laten controleren bij de veearts of de veearts kan je doorverwijzen. 
    14-09-2021 09:54     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan nimmer persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies
Geachte bezoeker,

In verband met vakantie is de levertijd langer dan u van ons gewent bent.
In week 31, 32 en 33 zal de levertijd circa 3-5 werkdagen zijn.

Voor exacte levertijden kunt u bellen of een Whatsapp sturen naar 06-51760335

Onze excuses voor het ongemak!

Met vriendelijke groet,

Team HasKom