Slakken en Naaktslakken Bestrijden
Slakken en Naaktslakken Bestrijden
Heb je last van slakken en/ of naaktslakken in je (moes-) tuin? Ze horen bij de biodiversiteit van je tuin, maar wanneer ze de boel kapot eten en het er zoveel zijn dat je ze niet meer kunt weren, kun je spreken van een plaag en is het tijd om er wat aan te doen. Hier lees je onze tips over wat je kunt doen om slakken en naaktslakken te bestrijden.Favorieten van de Slak
Slakken zijn gek op hosta's, maar ook jonge, frisse blaadjes van nieuwe zaailingen, slablaadjes en aardbeien. Ze ruiken deze op afstand en gaan er zodra het bewolkt, donker en/ of nat is op af om zich te goed te doen aan al dat lekkers. Nu misgunnen we niemand een lekker hapje, maar je hele moestuin of aardbeienveldje aangevreten zien door de slakken, dat gaat ons ook te ver.Omdat de meest favoriete maaltjes van de slak al in maart boven de grond komen, moet je er dan dus al beducht op zijn en de aanval inzetten. Maar slakken zijn het hele jaar actief zo lang de weerscondities dus goed zijn. Bestrijdingsmiddelen in maart toepassen en daarna niet meer, heeft dus weinig zin.
Natuurlijke Bestrijding Slakken
De meest natuurlijke manier om slakken te bestrijden is door er voor te zorgen dat hun natuurlijke vijanden hun weg weten te vinden naar jouw tuin. Vogels en egels zijn gek op slakken, dus trek deze aan met vogelkastjes, struiken en klimplanten die zowel beschutting als voedsel geven en mezenbollen die je her en der ophangt. Om egels aan te trekken zijn composthopen, takkenhopen en egelhuisjes erg aantrekkelijk. En heb je er plek voor? Een vijver met kikkers zorgt ook voor een natuurlijke bestrijding van slakken. Plus, het water trekt vogels aan die er in willen badderen. Win-win!Bestrijding van Naaktslakken
Het zijn voornamelijk naaktslakken die zo'n grote ravage aanrichten in je moestuin. Wist je dat huisjesslakken de eitjes van naaktslakken opeten? Die slakken hoef je niet dus niet te weren! Om naaktslakken te bestrijden kun je een aantal dingen doen:Als eerste kun je naaktslakken handmatig verwijderen. Pak ze op, verzamel ze en deponeer ze in het plantsoen verderop. Ten tweede kun je slakkenvallen plaatsen. Ook deze leeg je in het plantsoen verderop. Ten derde kun je koffiedik verzamelen en dat rondom je planten leggen. De geur hiervan zorgt dat naaktslakken je lekkere sla en aardbeien niet ruiken.
Maar wat als deze methodes niet effectief blijken? Dan kun je kiezen voor slakkenkorrels. Dit is een niet giftige methode die veilig is voor kinderen en huisdieren. Zorg dan wel dat je hier vroegtijdig mee begint, dus aan het begin van het groeiseizoen. Dit is het meest effectief.
Slakken en Naaktslakken uit je Tuin weren
Om (met name) naaktslakken uit je tuin te weren heb je dus ruime keus uit natuurlijke methodes die niet schadelijk zijn voor de omgeving. Wees dus alert, laat de slakkenplaag niet uit de hand lopen en dan kun jij weer volop genieten van je moestuin en hosta's!
Reacties (0)
Geen reacties gevonden.