Voor 16:00 uur besteld is morgen in huis!
Top producten voor bodemprijzen!
Bij ons is de klant koning, geen (debiteur)nummer!
Logo Haskom

Assortiment

Klantenservice

Home/ Klompen als Werkschoenen

Klompen als Werkschoenen

Klompen als werkschoenen

De geschiedenis laat zien dat Hollanders 800 jaar geleden al klompen droegen en vaak wordt benoemd in de top drie ‘typisch Nederlands’ bij de gemiddelde toerist. Klompen blijft voor Nederland niet alleen een levend begrip door de vele kleurige souvenirs voor toeristen, maar ook door hedendaags gebruik in het werkveld. Door de transformatie van de houten klomp naar leren klomp en zelfs kunststof werkklomp, wordt deze werkschoen niet alleen maar gebruikt door de boer op het platteland maar ook in andere sectoren. Maar aan welke eisen moet een klomp als werkschoen aan voldoen?  

Algemene regels werkschoenen

De klomp wordt, afhankelijk van werkomstandigheden, sinds 1997 erkend tot het algemene begrip veiligheidsschoen. Veiligheidsschoenen zorgen voor bescherming van de voeten tijdens werkomstandigheden en draagt daardoor bij aan het voorkomen van blessures. De geschiktheid van de veiligheidsschoen wordt beoordeeld door: het materiaal, draagcomfort, beschermende werking, en persoonlijk maatwerk. Tot slot is het van belang dat werkschoenen altijd volgens de instructies van de fabrikant wordt gebruikt en onderhouden om de levensduur te waarborgen en de beschermende werking te garanderen. Indien werkschoenen toch moeten worden aangepast (door bijvoorbeeld gebruik van steunzolen) dan zal dit kosteloos door de werkgever worden geleverd. 

Classificering van de veiligheid van de werkschoen

Veiligheidsschoenen worden onderverdeeld in normeringscategorieën S1 tot S5 waardoor de algemene bescherming van de schoen wordt aangegeven. Klompen als werkschoenen zijn te vinden in de categorie S2 of S3. Een S2 veiligheidsschoen biedt bescherming tegen vocht en gebruik, door een verstevigde neus en waterafstotende coating. De S3 veiligheidsschoenen bieden bovenop de S2-kenmerken, een extra tussenzool waardoor een betere bescherming tegen vocht kan worden geleverd dan de S2 categorie. 

De houten werkklomp

Hout biedt als materiaal voor werkklompen draagcomfort, een ventilerende werking en isolerende werking. Hierdoor wordt de kans op transpiratie van voeten voorkomen en bieden houten klompen warmte in de winter, en relatief koelte als schoeisel in de zomer. In het algemeen bevorderen werkklompen een goede houding, door de ontlastende werking in rug- en kniegewrichten tijdens het lopen. De beschermende werking van houten werkklompen is verminderd tijdens de winter- en vochtige weersomstandigheden. Houten klompen worden glad, en zullen daarnaast sneller slijten bij gebruik op betonnen vloeren. Alhoewel, in een werkomgeving waar zware objecten, zoals metaal of stenen, op de voet kunnen vallen of met elektriciteit wordt gewerkt zijn houten werkklompen zeer geschikte beschermende werkschoenen. 

De Kunststof werkklomp

Kunststof werkklompen worden omschreven als comfortabel en ervaren als optimale bescherming voor de gehele voet. Het materiaal, kunststof, vergt voor deze klompen wel belangrijk onderhoud om de bescherming te waarborgen. Onderhoud voor kunststof klompen zijn handelingen zoals het afborstelen tot dat de klomp droog is, grondig schoonmaken en vervolgens de klomp afnemen met een zachte schone doek. Daarnaast is de beschermende werking ook afhankelijk van het materiaal van de klompneus: aluminium of staal. Een stalen neus in de klomp biedt extra bescherming tegen vallende objecten waardoor een letsel wordt voorkomen. Bij de aanschaf van een kunststof klomp is het daarnaast belangrijk om te controleren dat tenen niet het staal aanraken, indien dit wel gebeurd is er risico op de ontwikkeling van klachten, zoals het oplopen van blaren. 

Aanschaf werkklomp

Welk materiaal en welke classificering jouw persoonlijke werkklomp aan moet voldoen is afhankelijk van de werksector, werkgever en veiligheidseisen. Indien er als loopzool materiaal PU wordt aangekaart, spreekt men over Polyurethaan (ofwel PU). PU is een kunststof bestaande uit de combinatie van een hard- en zacht segment dat zorgt voor een slijtvaste, sterke en buigzame klomp. Daarnaast zijn PU zolen kenmerkend door het antistatische karakter en is het oliebestendig. De zolen zijn licht van gewicht, flexibel, verhogen het loopcomfort, en hebben een isolerende werking. Het nadeel is echter de kwetsbaarheid van de zool die door scherpe voorwerpen kan worden beschadigd. 

Conclusie

Het gebruik van klompen als werkschoenen, draagt bij aan het behoudt van de algemene levendige associatie van het begrip klompen, aan Nederland. 
    11-01-2022 09:35     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.