Voor 16:00 uur besteld is morgen in huis!
Top producten voor bodemprijzen!
Bij ons is de klant koning, geen (debiteur)nummer!
Logo Haskom

Assortiment

Klantenservice

Home/ Klauwverzorging bij Koeien

Klauwverzorging bij Koeien

Klauwverzorging bij Koeien

Koeien moeten twee tot drie keer per jaar bekapt worden. Daarnaast is het van belang een bezoekje aan de klauwbekapper te brengen wanneer één van de klauwen, of een klauwhelft, erg lang wordt. Het gewicht wordt dan niet gelijk verdeeld over de klauwen. Ook wanneer de koe kreupel loopt en dus een poot minder gebruikt, moet ze worden bekapt. Er kan dan sprake zijn van een zoolzweer. De gezondheid van de poten van een koe is van groot belang voor de algemene gezondheid. Infecties en pijn liggen op de loer en dit gaat ten koste van het welbevinden van de koe. 

Waar moet je op letten bij Klauwverzorging?

Bij het bekappen wordt los en overtollig hoorn van de klauw verwijderd en worden klauwrand en zool in model gebracht. Tussen de klauwhelften (tussenklauwspleet) wordt ruimte gemaakt, zodat mest en ander vuil gemakkelijk weg kunnen en er minder kans op infecties is. Bij klauwaandoeningen is veel vaardigheid, kennis en kunde vereist. De klauwen kunnen zo bekapt worden dat de gezonde klauw de belasting van de aangetaste klauw overneemt. Ook moeten soms randen worden weggesneden, losse delen worden verwijderd, en infecties worden behandeld. Soms kan het nodig zijn een blokje te plaatsen onder de klauw, bijvoorbeeld als het draagvlak van de gezonde klauw niet hoog genoeg is om de aangetaste klauw te ontlasten.

Klauwproblemen Voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Klauwproblemen kunnen (deels) voorkomen worden door te zorgen dat de koe op droge ondergrond staat. Lang in de blubber staan tast de klauwen aan en zorgt voor een onevenredige verdeling van het gewicht waardoor poten meer belast worden dan wanneer de koe op droge, stevige ondergrond staat. Ook kan een harde ondergrond ervoor zorgen dat de klauwen wat afslijten en dus niet te lang worden. Het is ook belangrijk dat een koe veel kan liggen. Langer dan 1 uur staan per keer is een zware klauwbelasting. Zorg voor droge, zachte plekken waar de koe kan liggen. Dit doet ze dan tot wel 12 tot 15 uur per keer. Een schone en droge omgeving is dus van essentieel belang voor een goede been- en klauwgezondheid. 
    14-09-2021 10:10     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.