Voor 16:00 uur besteld is morgen in huis!
Top producten voor bodemprijzen!
Bij ons is de klant koning, geen (debiteur)nummer!
Logo Haskom

Assortiment

Klantenservice

Home/ Geschiedenis van de Veehouderij

Geschiedenis van de Veehouderij

Geschiedenis van de Veehouderij

Landbouw en veehouderij zijn de oudste beroepen ter aarde omdat ze altijd voorzien hebben in één van de belangrijkste basisbehoeften van de mens: voeding en kleding. De eerste boerderijen waren gemengde ‘bedrijven’ waarin zowel landbouw als veehouderij bedreven werd. Functie hiervan was om te voorzien in de behoeften van de eigenaars en eventueel wat direct betrokkenen. Als men rijk was en veel vee en grond had, kon men dit verkopen of verhandelen. Dit bleek lucratief en meer en meer boeren werden zakelijk en gingen hun producten verkopen op de markt. 

Veehouderij Veranderingen


Het vee had vroeger vaak een dubbele functie. Koeien waren trekdieren, maar leverden ook melk, vlees en mest. De mest werd gebruikt om de akkers te bemesten en om het vuur aan te maken. Kippen liepen vrij rond op het boerenerf en hielden de plaats vrij van ongedierte dat ze vingen en opaten. Zij leverden eieren en hadden daarmee dus ook die dubbele functie. Varkens waren minder populair omdat ze hetzelfde aten als de mensen. Men hield dus alleen een varken wanneer er genoeg overschot was om zo’n dier te kunnen houden voor het vlees. Wat vaak gebeurde is dat men met meerdere huishoudens één varken hield, van voer voorzagen en deelden in de slacht. Zo bleef het houden van een varken lucratief. 

Veehouderij bestond tot de negentiende eeuw voornamelijk uit geiten- en schapenteelt. Deze dieren waren makkelijk te houden en leverden wol, haar, melk en uiteindelijk ook vlees. In de negentiende eeuw kwam daar langzaam aan verandering in en zag de veehouderij meer runderen en later ook varkens. Dit kwam deels door een grotere vraag naar voedingsmiddelen omdat tijdens de Industriële revolutie het aantal mensen dat in een stad leefde, toe nam en zij afhankelijk waren van de levering van boeren om aan hun eten te komen. 

Moderne Veehouderij


Veehouderij heeft sindsdien flinke stappen qua ontwikkeling gemaakt en is inmiddels onherkenbaar geworden in vergelijking met 200 jaar geleden. De eisen die de moderne boer stelt aan het welzijn van zijn dieren is veranderd door de grote vraag naar melk, vlees en eieren. Of het leven van een veehouder daarmee eenvoudiger is geworden, blijft een grote vraag. Maar het is zeker één van de mooiste beroepen die er zijn! 
    17-05-2021 16:13     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.