Voor 16:00 uur besteld is morgen in huis!
Top producten voor bodemprijzen!
Bij ons is de klant koning, geen (debiteur)nummer!
Logo Haskom

Assortiment

Klantenservice

Home/ Duurzame Veehouderij

Duurzame Veehouderij

Duurzame Veehouderij

De overheid wil de veehouderij diervriendelijker en duurzamer maken. Het doel hiervan is een manier van veehouderij handhaven die beter is voor het dier, het milieu en de mens. De overheid wil bereiken dat Nederland in 2030 koploper is in duurzame veehouderij. Hiervoor zijn flink wat maatregelen opgesteld om dit te bereiken. 

Maatregelen om Veehouderij te Verduurzamen

  • De veehouder moet zo min mogelijk afval produceren en alles waar mogelijk hergebruiken. 
  • Zoveel mogelijk veevoer zelf telen op kopen bij lokale producenten. En meer veevoer gebruiken dat is gemaakt van de restproducten van de voedselindustrie. Hiermee worden grondstoffen beter hergebruikt en worden de reiskilometers van veevoer beperkt. 
  • Ook de uitstoot van broeikasgassen, ammoniak en fijnstof en het beperken van stankoverlast wordt genoemd. Overstappen op duurzame veehouderij zou dit moeten kunnen bewerkstelligen. 
  • De veehouder moet proberen ziektes te voorkomen en het gebruik van antibiotica terug te dringen. Duurzame veehouderij kenmerkt zich al door een terughoudend beleid in het toedienen van antibiotica. 
  • Meer ruimte voor het natuurlijke gedrag van koeien, varkens en kippen en meer zorg voor hun specifieke behoeften. 
  • Meer inspraak en keuze over de grootte van de kringloop. Veehouders zouden afval en reststromen kunnen verminderen op hun eigen bedrijf of dat samen doen met andere boeren, tuinders, vissers of leveranciers. 
  • Als laatste wordt genoemd om het aanbod aan duurzaam vlees te vergroten. De winkels geven al aan dat hier meer vraag naar is. Keurmerken zijn belangrijk voor de herkenning. (Bron: rijksoverheid)

Haalbaarheid Duurzame Veehouderij

Er is nog wel kritiek op dit plan van de overheid. Eén punt van kritiek is dat hoewel er meer vraag is naar duurzame producten, die door de klant nog altijd te duur gevonden worden. Het aandeel duurzame en biologische producten blijft klein en het is financieel niet altijd haalbaar om als boer die overstap te maken en al deze plannen in de praktijk te brengen. Subsidies vanuit de overheid zijn dus noodzakelijk. 

Toekomst Duurzame Veehouderij

Toch ligt de toekomst wel in duurzame veehouderij. De belasting op het milieu van reguliere veehouderij is groot en de roep om duurzame en meer diervriendelijke alternatieven neemt hand over hand toe. Wanneer de overheid hier actief op in gaat zetten, zal dit zeker een positief verschil maken. Dit zien we al in landen om ons heen waar het aandeel aan duurzame veehouderij vele malen groter is. 
 
    17-05-2021 16:15     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.